Η Ιστορία μας

Το Capsis είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που για 50 και πλέον χρόνια δραστηριοποιείται στο χώρο της φιλοξενίας και απαρτίζεται από τις εξής ξενοδοχειακές μονάδες:

  • Capsis Hotel Thessaloniki, το μεγαλύτερο ξενοδοχείο πόλεως στη Βόρειο Ελλάδα
  • Capsis Bristol Boutique Hotel, το πρώτο boutique style ξενοδοχείο στη Θεσσαλονίκη, που στεγάζεται σε ένα από τα πλέον ιστορικά κτίρια στα Λαδάδικα
  • Capsis Astoria Hotel, στο κεντρικότερο σημείο του Ηρακλείου Κρήτης

Όλα ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1930 στην Αίγυπτο. Εκεί η οικογένεια Capsis ίδρυσε το πρώτο της ξενοδοχείο, το Capsis House Egypt. Τριάντα περίπου χρόνια αργότερα, ο Θάνος και η Μαρίκα Καψή δημιούργησαν στην Ελλάδα μία από τις πρώτες αλυσίδες ξενοδοχείων, τα Capsis Hotels.

Η αρχή έγινε το 1966 στο Ηράκλειο της Κρήτης με το ξενοδοχείο Capsis Astoria, το κεντρικότερο ξενοδοχείο της πόλης στην πλατεία Ελευθερίας. Ακολούθησε το Capsis Hotel στη Θεσσαλονίκη, που άνοιξε τις πύλες του το 1970 και αποτελεί το μεγαλύτερο ξενοδοχείο πόλεως στη Βόρεια Ελλάδα, με 407 δωμάτια και ένα διευρυμένο συνεδριακό κέντρο, που απαρτίζεται από 13 αίθουσες πολλαπλών χρήσεων.

Πέραν αυτών, ο Θάνος και η Μαρίκα Καψή δημιούργησαν και λειτούργησαν στην πάροδο των χρόνων κι άλλες ξενοδοχειακές μονάδες και συνέδραμαν αποφασιστικά στην εξέλιξη του Ελληνικού τουριστικού προϊόντος και στην ανάπτυξη της Ελληνικής ξενοδοχειακής βιομηχανίας, ήδη από το ξεκίνημά της.

Το 1986 η Μαρίκα Καψή απεβίωσε και η κόρη της Λένα ανέλαβε την διαχείριση των δύο ξενοδοχείων πόλεως της εταιρίας, του Capsis Hotel στη Θεσσαλονίκη και του Capsis Astoria στο Ηράκλειο της Κρήτης. Η Λένα Καψή συνεχίζοντας με καινοτόμο πνεύμα και μέσα από σκληρή εργασία κατάφερε να αφήσει το προσωπικό της στίγμα στο χώρο της Ελληνικής φιλοξενίας.

Το Capsis Hotel Thessaloniki, που άνηκε κατά 50% στην οικογένεια Βάρδα, εξαγοράστηκε πλήρως από τη Λένα Καψή στις αρχές της δεκαετίας του 90. Ακολούθησε μια ριζική ανακαίνιση, που οδήγησε στην αναβάθμιση του ξενοδοχείου από 3 σε 4 αστέρων.  Αποτελεί δε ως τις μέρες μας ένα από τα πλέον γνωστά και δημοφιλή ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, έχοντας μεταξύ άλλων φιλοξενήσει στα 407 δωμάτια και σουίτες του σπουδαίες και διάσημες προσωπικότητες του κοινωνικού και πολιτικού γίγνεσθαι.

Το Capsis Astoria αποτελεί ορόσημο για την πόλη του Ηρακλείου και κεντρικό σημείο συνάντησης, με τους ντόπιους να δίνουν ραντεβού «στην Αστόρια»! Στους χώρους του ξενοδοχείου έχουν διεξαχθεί πλήθος εκδηλώσεων κοινωνικού, επαγγελματικού ή πολιτικού χαρακτήρα και στα 131 πλήρως ανακαινισμένα δωμάτιά του έχουν διαμείνει σημαντικοί επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Τα ξενοδοχεία Capsis  αποτέλεσαν και αποτελούν χώρους φιλοξενίας πασίγνωστων κέντρων διασκέδασης. Οι παλαιότεροι θα θυμούνται ενδεχομένως τις θρυλικές   Discotheque Piper, που λειτουργούσαν εντός και των δύο ξενοδοχείων επί σειρά ετών. Σήμερα τα pool bar που λειτουργούν κατά τους Καλοκαιρινούς μήνες στα Roof Garden και συγκεκριμένα το The RoofTop Piscina στο Capsis Thessaloniki και το Aegean View RoofTop Bar στο Capsis Astoria έχουν εξελιχθεί σε ιδιαίτερα δημοφιλείς χώρους διασκέδασης, χαλάρωσης και αναψυχής.

Στα τέλη της δεκαετίας 1990, η Λένα Καψή πραγματοποιεί ένα προσωπικό της όνειρο και ιδρύει το Capsis Bristol Hotel Boutique Hotel , το πρώτο boutique ξενοδοχείο στη Θεσσαλονίκη. Το ξενοδοχείο στεγάζεται σε ένα καταπληκτικό διατηρητέο στα Λαδάδικα, σε ένα κτίριο που θεωρείται ιστορικό μνημείο. Τα συνολικά 20 δωμάτια και σουίτες του Capsis Bristol είναι διακοσμημένα με έμφαση στη λεπτομέρεια και με κομμάτια από την προσωπική συλλογή της κυρίας Καψή, καθιστώντας το ξενοδοχείο ένα πραγματικό στολίδι για την πόλη.

Ο 21ος αιώνας βρίσκει τα Capsis Hotels σε ένα καινούργιο μονοπάτι. Η διαχείριση και λειτουργία της επιχείρησης έχει περάσει πλέον στην τρίτη γενιά, που συνεχίζει το έργο, το όραμα και την φιλοσοφία των προκατόχων της, προσαρμόζοντας τις αρχές της φιλοξενίας και της εξυπηρέτησης στις σύγχρονες απαιτήσεις και εξελίξεις.